Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@23:22:06 GMT

دانشگاه تهران؛ برگ زرین نهادهای آموزشی

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۴۲۹۶۷۰

دانشگاه تهران؛ برگ زرین نهادهای آموزشی

تهران - ایرنا - دانشگاه تهران با پیشینه ای 84 ساله به عنوان قدیمی ترین و یکی از بزرگترین دانشگاه های کشور محسوب می شود که از آغاز فعالیت ‌های آموزشی تاکنون، شخصیت‌های برجسته ای را تحویل جامعه داده است .

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، در سال 1312 اندیشه تاسیس مرکزی که جامع همه یا اغلب مدارس عالیه باشد، عملی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کلیات طرح تاسیس دانشگاه تهران از سال 1307 توسط پروفسور محمود حسابی به علی اصغر حکمت وزیر معارف وقت پیشنهاد شد که او طرح تفصیلی آن را در سال 1310 تهیه و به وزیر وقت فرهنگ ارائه کرد.
با تلاش ‌ها و مذاکرات حکمت با نمایندگان مجلس، این طرح در اسفند 1312 به مجلس شورای ملی پیشنهاد شد و پس از 2 ماه بررسی و مطالعه در کمیسیون معارف پارلمان سرانجام قانون تاسیس دانشگاه تهران در هشتم خرداد 1313 از تصویب مجلس شورای ملی گذشت.
مجلس وقت شورای ملی، قانون تاسیس دانشگاه تهران را به عنوان نخستین نهاد نوین آموزشی در کشور مشتمل بر 29 ماده و 8 تبصره در 8 خرداد سال 1313 تصویب کرد و برگی زرین در تاریخ تاسیس نهادهای آموزشی در ایران ورق خورد.

**اولین های دانشگاه تهران
جلال‌الدین همایی، عبدالعظیم قریب، بدیع ‌الزمان فروزانفر، پروفسور محمود حسابی، علی اکبر دهخدا، محمد معین، مهدی بازرگان، شهید مصطفی چمران، یدالله سحابی، شهید محمد مفتح، شهید مرتضی مطهری، عبدالحسین زرین کوب، کریم ساعی واحمد حامی از جمله شخصیت های صاحب ‌نامی که در این دانشگاه به تدریس یا تحصیل پرداخته ‌اند و امروز در میان ما نیستند.
دانشگاه تهران بر اساس موسسه های آموزش عالی فرانسه الگوبرداری شد و حتی طراحان ساختمان‌ های دانشگاه مهندسین فرانسوی بودند.
آیین گشایش دانشگاه تهران، 15 بهمن سال 1313، با شعبه های طب، فنی،علوم، علوم معقول و منقول، ادبیات و حقوق در تالار تشریح دانشکده طب (نخستین بنای دانشگاه تهران) برگزار و لوح یادبود تاسیس دانشگاه، با حضور مقامات دولتی در محلی که اکنون پلکان جنوبی دانشکده پزشکی است، در دل خاک به امانت گذاشته شد.
پس از حدود یک ماه و نیم از برگزاری این آیین، در روز 24 اسفند همان سال ، دانشگاه تهران با حضور دانشجویان و مسوولان، به طور رسمی گشایش یافت و فعالیت‌های آموزشی آن آغاز شد.
دانشگاه تهران که از جنوب به خیابان انقلاب، از شمال به خیابان پورسینا و از شرق و غرب به ترتیب به خیابان ‌های قدس و 16 آذر محدود است در مساحتی به وسعت 21 هکتار تاسیس شد. در این مجموعه ساختمان دانشکده‌های هنرهای زیبا، ادبیات و علوم انسانی، علوم، فنی، حقوق و علوم سیاسی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و ساختمان کتابخانه مرکزی - که از مهم‌ترین کتابخانه‌های کشور به شمار می‌آید - و مسجد دانشگاه واقع شده است.
شماری از دانشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه تهران در شهرهای قم، کرج، پاکدشت، ساری، چوکا و نشتارود واقع شده‌اند.
در سال 1370 بود که دانشکده‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی از دانشگاه تهران جدا شدند و دانشگاه علوم پزشکی تهران را تشکیل دادند.

**جایگاه دانشگاه تهران در کشور
امروز دانشگاه تهران در میان موسسه ها و سازمان‌های وابسته به آموزش عالی کشور از هر حیث و از هر نظر از جایگاهی بالا بهره‌مند است.
در واقع اگر متغیرهایی مانند سابقه و قدمت، تدریس استادان بنام، تحصیل دانشجویان ممتاز، کثرت دانشجویان، استادان و کارکنان، ارزش مدارک تحصیلی در کشور و خارج از آن، پیوند و تعامل با دستگاه‌های اجرایی و موسسات و شرکت‌های صنعتی، اداری و اجرایی و داشتن کتابخانه‌ها و آزمایشگاه‌های غنی و مجهز، تعدد رشته‌ها و دانشکده‌ها و موسسات پیوسته و وابسته، واقع شدن در پایتخت و در مرکز شهر را از معیارهای تعیین اعتبار و اهمیت یک دانشگاه برشماریم، بی گمان دانشگاه تهران را باید معتبرترین و مهم‌ترین دانشگاه‌های کشور دانست.
بی‌جهت نیست که از این دانشگاه با تعبیر «دانشگاه مادر»و «نماد آموزش عالی» یادشده است.

**مدیریت دانشگاه تهران
تا سال 1321 دانشگاه تهران توسط شخص وزیر فرهنگ اداره می ‌شد که از آن تاریخ به بعد مدیریت دانشگاه به صورت مستقل و زیر نظر وزارت فرهنگ درآمد.
علی اصغر حکمت نخستین رییس دانشگاه تهران بود که از 14اسفند سال 1313 تا 27 خرداد 1317 این مسوولیت را بر عهده داشت.
پس از او، شخصیت های برجسته دیگری همچون اسماعیل مرآت، عیسی صدیق اعلم، سیدمحمد تدین، علی اکبر سیاسی، منوچهر اقبال، احمد فرهاد معتمد، جهانشاه صالح، فضل الله رضا، علی نقی عالی خانی، هوشنگ نهاوندی، احمد هوشنگ شریفی، قاسم معتمدی، عبدالله شیبانی، محمد ملکی، حسن عارفی، علی مهدی زاده شهری، ابوالقاسم گرجی، عباس شیبانی، بهمن یزدی صمدی، محمد فرهادی، اسماعیل آوینی، حسین فروتن، محمد رحیمیان، غلامعلی افروز، محمدرضا عارف ، سیدمنصور خلیلی عراقی، رضا فرجی دانا، آیت‌الله عباسعلی عمید زنجانی و محمدحسین امید ریاست و یا سرپرستی دانشگاه تهران را بر عهده داشتند که این مسوولیت هم اکنون بر عهده محمود نیلی احمد آبادی است.

**جاذبه های دانشگاه
عمارت باغ نگارستان، خانه (موزه) مقدم، مسجد دانشگاه ، موزه زمین ‌شناسی شهید زراستوند پردیس علوم، موزه جانورشناسی پردیس علوم، موزه گیاهی پردیس علوم (هرباریوم مرکزی)، موزه پژوهشی باستان شناسی و موزه‌کمال‌الملک جاذبه های دانشگاه تهران محسوب می شود که جلوه ای خاص به این دانشگاه بخشیده است.

**مراکز پژوهش و تحقیقاتی
دانشگاه تهران دارای گروه پژوهشی مطالعات اوراسیای مرکزی و مراکزی از جمله پژوهش‌های کاربردی مدیریت، پژوهش‌های گردشگری ، پژوهشی علوم و فناوری نانو، پژوهشی فناوری‌ها و فرآورده‌های میکروبی، پژوهشی فناوری‌های نوین در مهندسی علوم زیستی، تحقیقات بین المللی بیابان، تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک ، تحقیقات حفاظت خاک و آب کوهین، مطالعات و همکاری‌های بین المللی، مطالعات بین المللی دینی ، مطالعات آمریکای شمالی و اروپا ، مطالعات و تحقیقات زنان، مطالعات و تحقیقات عالی بین المللی، طراحی و شبیه سازی فرآیند ، پژوهشی مشخصه‌یابی پیشرفته ، مطالعات سیاستگذاری عمومی و مرکز مطالعات حقوق انرژی است.

**دانشگاه تهران در زمان حاضر
این دانشگاه در زمان حاضر دارای 9پردیس و 45 دانشکده، 133 گروه آموزشی و 55 مرکز وابسته است. ۲۱۴۵ عضو هیات علمی دارد که 56مربی، 1029استادیار، 605دانشیار و 455 استاد را شامل می شود.
در این دانشگاه 50 هزار و 866 دانشجو تحصیل می کنند که شامل 16هزار و 932 دانشجوی کارشناسی، 24هزار و 854 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا و 9هزار و 80دانشجوی دکترای تخصصی است.
دانشگاه تهران همچنین از 750 آزمایشگاه آموزشی و تحقیقاتی، چهار آزمایشگاه مرکزی و 40 کارگاه اموزشی و تحقیقاتی با سرانه 61هزار متر مربع برخورداری دارد.
کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران که پس از کتابخانه های ملی و مجلس شورای اسلامی سومین کتابخانه از حیث بزرگی و برخورداری در کشور محسوب می شود، بیش از 250هزار جلد کتاب چاپی فارسی و عربی، 130هزار جلد کتاب چاپی لاتین، 17هزار جلد کتاب خطی، 9هزار جلد کتاب چاپ سنگی، 60هزار برگ سند تاریخی و مرقعات، 22هزار قطعه عکس تاریخی و 9هزار حلقه میکرو دارد.
این کتابخانه از سال 1346 به عضویت فدراسیون بین‌المللی انجمن‌های کتابداری - ایفلا - درآمده است.
تاسیس دانشگاه تهران که با آغاز آشنایی جدی ایرانیان با مغرب زمین مقارن افتاده بود به بستر اصلی ارتباط با تمدن مغرب زمین و علوم جدید تبدیل شده بود امروزه به عنوان یکی از مراکز برجسته دانشگاهی جهان به شمار می رود.

**6984**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي دانشگاه سال 97 دانشگاه تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۲۹۶۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پذیرش دانشجوی خارجی در ارشد هوشبری در دانشگاه جندی شاپور اهواز

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، شهنام عسکرپور گفت: وزارت بهداشت با پذیرش دانشجویان بین‌المللی در مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش هوشبری در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز موافقت کرده است.

وی افزود: این موضوع در نامه دکتر ابوالفضل باقری‌فرد، معاون آموزشی و دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت به دکتر محمد حسین سرمست، رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اعلام شده است.

عسکرپور ادامه داد: بنا بر این نامه، طبق مصوبه بیست و هفتمین جلسه کمیته تطبیق و متناسب سازی برنامه‌های آموزشی برای دانشجویان بین‌المللی مصوب ۲۰ اسفندماه سال گذشته، پذیرش دانشجویان بین‌المللی در مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش هوشبری مطرح شد و با برگزاری این دوره، بر اساس برنامه آموزشی مصوب دبیرخانه شورای عالی برنامه‌ریزی علوم پزشکی موافقت شده است.

دیگر خبرها

  • کلاس تمام دانشگاه امروز به مدت ۲ ساعت تعطیل شد
  • جزییات تعطیلی کلاس‌ های دانشجویان امروز یکشنبه ساعت ۱۲ تا ۱۴
  • افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
  • تدوین آئین‌نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور
  • دانشگاه علوم پزشکی مشهد، میزبان جشنواره شهید مطهری
  • آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌
  • استقرار دانشجویان پسر در خوابگاه ملکی دانشکده پرستاری طبس
  • جنبش دانشجویی ضدصهیونیستی به فرانسه رسید
  • پذیرش دانشجوی خارجی در ارشد هوشبری در دانشگاه جندی شاپور اهواز
  • برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه