Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@06:11:57 GMT

گنجینه ای به قدمت نیم قرن سابقه

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۶۱۴۰۷

گنجینه ای به قدمت نیم قرن سابقه

تهران ایرنا- شاید کمتر کسی باشد که نام دانشگاه تهران اولین و بزرگترین دانشگاه کشور را نشنیده باشد ، دانشگاهی که گنجینه ای بزرگ به نام کتابخانه مرکزی را در خود جای داده است . مجموعه ای با نزدیک به نیم قرن قدمت.

به گزارش ایرنا، کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران بزرگترین کتابخانۀ دانشگاهی ایران است که توانسته مجموعه‌ای غنی و گسترده از منابع در حوزه های متنوع علوم و فنون و ادب را در دل خود جای دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این کتابخانه در کنار کتابخانه‌های تخصصی دانشکده‌ها که هر یک برحسب نیازهای علمی و آموزشی ویژه خود به وجود آمده‌اند، بیشتر به امر پژوهش اختصاص دارد و به گردآوری آثار مربوط به مطالعات اسلام‌شناسی، ایران‌شناسی و شرق شناسی می‌پردازد .
خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا به مناسبت هفته کتاب و همچنین قدمت و گستردگی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، گپ و گفتی با رسول جعفریان رئیس این مجموعه داشته داشته است. مشروح گزارش به شرح زیر است:

**ایرنا : آقای جعفریان کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران از چه تاریخی تاسیس شد ؟

**جعفریان : دانشگاه تهران در سال 1313 تأسیس شده و در همان زمان، کتابخانه هایی برای چند واحد ایجاد کرده اند اما کتابخانه مرکزی دانشگاه در سال 1328 با اهدای بیش از یک هزار و 300 نسخه خطی که متعلق به مرحوم سید محمد مشکوة، روحانی و استاد دانشگاه بود، راه اندازی شد.
این کتابها، در صندوق های نسوز نگهداری می شد تا در نهایت در سال 1333 به همراه سایر کتاب های اهدایی یا خریداری شده به صورت رسمی، به محل کتابخانه مرکزی انتقال یافت.
تصمیم ایجاد ساختمانی برای کتابخانه مرکزی، از حوالی سال 1338 کلید خورد و ساخت بنای آن در سال 1343 آغاز و در نهایت در سال 1350 بطور رسمی افتتاح شد.

**ایرنا : کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران چند بخش دارد؟

**جعفریان : کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران شامل 22 هزار متر مربع و 9 طبقه بنا ست. سه طبقه از این 9ه طبقه زیرزمین و همکف، و 6 طبقه دیگر برای مطالعه دانشجویان مورد استفاده قرار می گیرد.

طبقه زیرین محل تأسیسات، طبقه بعد از آن یعنی زیر زمین، محل تالار علامه امینی و چندین تالار کوچک دیگر از جمله تالار مرحوم ایرج افشار است. طبقه همکف ساختمان کتابخانه در 5 هزار و 500 متر شامل چندین تالار از جمله تالار نفیس «خواجه نصیر» و تالار ایرانشناسی «رشید الدین فضل الله» و تأسیسات اداری و از جمله دفتر ریاست کتابخانه می شود. شش طبقه دیگر هر کدام محل تالار ها یا مخازن حفظ و نگهداری کتابها است.
مخزن نگهداری کتب خطی، موزه کتابخانه و محل نگهداری اسناد تاریخ دانشگاه تهران در طبقه چهارم این ساختمان قرار دارد.
ناگفته نماند که بیشتر تالارهای مطالعه در طبقه اول این ساختمان قرار گرفته که بزرگترین آنها تالار ابوریحان، تالار علوم فنون و چندین تالار کوچک دیگر است و برای محل مطالعه دانشجویان در نظر گرفته شد.
به تازگی، رستورانی هم در طبقه اول تدارک دیده شده که قرار است در یک یا دو ماه آینده افتتاح شود.
برخی از تالارهای مطالعه قفسه باز هستند و برخی دیگر صرفا برای مطالعه. بخش دیگر مخازن محل نگهداری کتاب های چاپی، خطی و نشریات در طبقات مختلف بصورت پراکنده قرار گرفته است.
بخش های اداری کتابخانه هم شامل فهرست نویسی، نشریات، فراهم آوری و مرمت است که بیشتر حجم کارهای داخلی کتابخانه را به خود اختصاص می دهد.

** ایرنا : در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران چه تعداد کتاب موجود است؟

**جعفریان : کتابهای فهرست شده کتابخانه مرکزی از نظر تعداد عنوان 256 هزار ، که 170 هزار از آن فارسی و عربی و 86 هزار تا لاتین است.

دهها هزار کتاب فهرست نشده هم در این کتابخانه موجود است که باید خطی ها و کتابهای چاپ سنگی را هم به تعداد آنها افزود.
به طور کلی، حدود 350 هزار مجلد کتاب فقط در کتابخانه مرکزی وجود دارد. اگر کتابهای موجود در کتابخانه های سی و چند گانه دانشکده ها و موسسات وابسته نیز حساب شود، مجموعه دانشگاه، دارای نزدیک به یک میلیون جلد کتاب است.
طرح توسعه کتابخانه از سال ها پیش مطرح بوده و حتی صحبت از ایجاد کتابخانه شماره 2 نیز مطرح شده اما تاکنون در این باره تصمیمی گرفته نشده است.

** ایرنا : لطفا نفیس ترین آثار و کتاب های دانشگاه را معرفی کنید؟

**جعفریان : از نظر ما، هر کتاب و سند و عکس یک اثر نفیس به شمار می آید اما از نظر رتبه بندی، در درجه اول آثار خطی در اولویت قرار می گیرد که سرمایه کتابخانه در این زمینه بیش از 16 هزار کتاب خطی است.
ده ها هزار عکس و سند در رتبه بعد از آثار خطی قرار دادند. بخش نشریات کتابخانه مرکزی یکی از بهترین و نفیس ترین مجموعه های نشریاتی است که در کشور وجود دارد.
علاوه بر این، کتاب های چاپی به زبان فارسی، عربی و زبان های اروپایی نیز در این کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نگهداری می شود.

**ایرنا : چه میزان از کتاب های کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران اهدایی یا وقفی هستند؟

**جعفریان : در کتابخانه مرکزی و همین طور دانشکده ادبیات، حجم قابل توجهی کتاب اهدایی و وقفی موجود است که عددش به نسبت کتاب های خریداری شده، بسیار نیست اما برای مجموعه بسیار بسیار ارزشمند هستند.
مجموعه قزوینی در کتابخانه دانشکده ادبیات نگهداری می شود. در کتابخانه مرکزی، مجموعه های سعید نفیسی، یحیی مهدوی، علی اصغر حکمت، پورداود، حسنعلی غفاری و جمالزاده از مجموعه های بسیار خوب هستند.

بیشتر کتاب های کتابخانه مرکزی، در طول سالیان طولانی خریداری شده است و همچنین نام بسیاری از استادان دانشگاه که کتابهایشان را اهداء کرده در تابلویی در مدخل ورودی کتابخانه درج شده است. خداوند همه آنان را غریق رحمت واسعه خویش گرداند.

**ایرنا : دانشجویان در چه زمینه هایی می توانند از کتاب های دانشگاه استفاده کنند؟

**جعفریان : کتابخانه مرکزی، یک کتابخانه دانشگاهی است که برای تمامی رشته های موجود در دانشگاه با بیش از 48 هزار دانشجو، تدارک دیده شده بنابرین محدودیتی از این جهت وجود ندارد.
جالب است بدانید با وجود اینکه از سال 65 دانشکده پزشکی از دانشگاه تهران جدا شده، اما تمامی دانشجویان آن برای استفاده از کتاب ها به کتابخانه مرکزی مراجعه می کنند و هیچ هزینه ای برای استفاده از منابع موجود پرداخت نمی کنند.
توجه دارید که هر دانشکده ای هم برای خود کتابخانه ای دارد که یکی از بهترین آنها در کتابخانه دانشکده ادبیات قرار گرفته و قدمت آن از کتابخانه مرکزی هم بیشتر است، از این رو بسیاری از دانشجویان به صورت روزانه از آن کتابخانه ها نیز استفاده می کنند.

** ایرنا : آیا در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران در حوزه خاصی کمبود منابع وجود دارد؟

**جعفریان: متاسفانه کتابخانه مرکزی آن گونه که شایسته یک کتابخانه برای حدود 60 هزار دانشجو و استاد و کارمند باشد و در شأن یک کتابخانه ای که در مرکز شهر قرار دارد، نیست.
حجم زیادی کتاب در ایران و اطراف ایران چاپ شده که در اینجا وجود ندارد. سالانه دهها هزار کتاب در کشورهای همسایه در فارسی و عربی و نیز در اروپا منتشر می شود که تعداد بسیار اندکی از آنها به کتابخانه مرکزی می رسد.
مبلغ پولی که برای خرید کتاب به کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران اختصاص یافته بسیار اندک است. سالهاست که خرید خطی وجود ندارد که این وضع خوبی نیست. در مورد اهداء نیز با وجود اینکه امسال دو کتابخانه خوب به ما اهداء شد اما بازهم شرایط خوبی نداریم.
می دانید کتاب های اهدایی کمک بزرگی به تکمیل کتابخانه می کند. در شگفتیم که چرا در این زمینه اقبالی به دانشگاه وجود ندارد. ما هم از دست استادان قدیمی، هم فارغ التحصیلان و هم کسانی که زمانی در دانشگاه تهران درس خوانده و در بخش صنعت یا تجارت یا استادی در خارج از کشور فعال هستند، گلایه داریم.

چرا آنها نباید به فکر دانشگاه تهران باشند. اقبال خیرین به دانشگاه به خصوص به کتابخانه مرکزی اندک است. ما امسال تنها از حمایت یکی از خیرین در بخش صنعت به نام آقای ابراهیم جمیلی برخوردار بودیم. سخت در مورد کتاب و تأمین وسائل مورد نیاز خود در مضیقه قرار داریم.

بنده از طریق آقای لاریجانی، از آقای روحانی خواستم به کتابخانه مرکزی برای تبدیل آن به یک مرکز دیجیتالی کمک کنند. و هم برای آقای نوبخت نامه ای مکتوب در این خصوص نوشتم اما پس از گذشت چندین ماه، هیچ خبری نشده است.
امید ما به مردم است و امیدوارم کسانی که می توانند کتابخانه مرکزی دانشگاه را که می تواند نقش کلیدی در رشد علمی نقطه حساس علمی شهر تهران داشته باشد، ما را فراموش نکنند.

بی شک مسوولان دانشگاه هم از این جهت بی تقصیر نیستند زیرا نگاهشان به کتابخانه به عنوان مکانی که می تواند نقش یک حلقه وصل را در میان دانشجویان همه دانشکده ها و استادان داشته باشد، نیست، از آنها هم گلایه داریم. تقریبا هیچ کمکی به صورت ویژه به ما نکرده اند.

**ایرنا : عموم دانشجویان و مردم چگونه می توانند از منابع کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران استفاده کنند؟

**جعفریان: کتابخانه مرکزی در درجه اول برای دانشجویان، استادان و کارمندان دانشگاه است علت اصلی این موضوع هم به کمبود فضای مطالعه برمی گردد که در فصل های خاصی از سال بسیار شلوغ تر نیز می شود.
این گروه ها به صورت عادی و بدون هر گونه پرداختی از کتابخانه به صورت محل مطالعه و امانت استفاده می کنند. این مسأله شامل دانشجویان پزشکی هم می شود اما افراد بیرون از دانشگاه، کسانی به صورت عضویت آزاد طالب مطالعه در کتابخانه و استفاده از منبع هستند، در ازای پرداخت مختصری می توانند به صورت روزانه، ماهانه و ... می توانند از منابع استفاده کنند.

یک مشکل ما بحث امانت است که مجبور هستیم در این زمینه سخت گیر باشیم اما آن هم در شرایطی ممکن است. طبعا عضویت آزاد برای کسانی است که تحصیلات ارشد به بالا دارند. در این زمینه پژوهشگران و اهل قلم حتی اگر مدارک علمی نداشته باشند، می توانند از کتابخانه استفاده کنند.

باید گفت، درآمد مختصر ناشی از این مسأله برای پرداخت هزینه های جاری کتابخانه است که بودجه عمومی در یک سال فقط 124 میلیون تومان در نظر گرفته شده، آن هم مبلغی که تاکنون که اواخر آبان هستیم، فقط شش درصد آن یعنی هفت میلیون پرداخت شده است که فکر نمی کنم برای کسی قابل باور باشد.

**ایرنا : کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران تاکنون برای استفاده افراد هزینه ای دریافت نمی کرد اما اعلام شده که برای استفاده زین پس باید هزینه ای پرداخت شود، لطفا در این خصوص بیشتر توضیح دهید؟

**جعفریان : کتابخانه مرکزی از دانشجویان و استادان و کارمندان دانشگاه، هیچ نوع هزینه ای دریافت نمی کند. آیین نامه های جاری استفاده از کتابخانه، سالهاست که به همین صورت که در حال حاضر موجود است، ثابت مانده است.
چنان که اشاره کردم، برای مطالعه و امانت گرفتن کتاب، از دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی و نیز استادان و کارمندان، هیچ وجهی دریافت نمی شود اما برای اعضای آزاد، کسانی که از بیرون دانشگاه مراجعه می کنند، مبالغی از زمان های گذشته در نظر گرفته شده است.

برای گرفتن تصویر نسخ خطی، همچنین نشریات یا عکس های تاریخی، مبالغی بر اساس مصوبه هیأت رئیسه دانشگاه در نظر گرفته شده که خرج امور کتابخانه می شود. بنابرین هیچ اتفاق تازه ای در این زمینه نیفتاده بلکه تعرفه های گرفتن نسخه دیجیتالی کتابها و اسناد، از وقتی که بنده آمده ام (از 13 آبان 96) کمتر هم شده است.
این را هم بیفزایم که یکی از بخش های استثنائی ما، بخش نابینایان است که در آن هزاران کتاب گویا شده و به صورت مجانی در اختیار عزیزان نابینا قرار می گیرد. اینها موارد هزینه بر کتابخانه است که دانشگاه بابت آنها هیچ بودجه ای در اختیار کتابخانه نمی گذارد.

نکته مهم تر دیگر استفاده از پایگاه های اطلاعاتی و منابع فرنگی است که با وجود هزینه های سنگین آن که توسط دانشگاه پرداخت می شود (سالانه حدود ده میلیارد تومان) به رایگان در اختیار دانشجویان و استادان دانشگاه تهران است.

**ایرنا: آقای دکتر لطفا در خصوص تحولات اخیر کتابخانه در چند سال اخیر توضیح دهید؟

**جعفریان : واقعیت این است که به دلیل نبودن بودجه امکان ایجاد یک تغییر اساسی در کتابخانه مرکزی وجود ندارد. با این حال، تلاش کرده ام در دایره اختیارات اندکی که دارم، و درآمد مختصری که کتابخانه دارد، یا با حمایت مدیریت دانشگاه، تغییراتی انجام دهم.

در وهله اول نرم افزار کتابخانه در سال گذشته با حمایت دانشگاه و بخش انفورماتیک، عوض شده و در حال حاضر برنامه آذر در حال اجراست. اجرای کامل آن که شامل بخش کتابخانه دیجیتال هم می شود، نیاز به زمان بیشتری دارد اما بخش عمده آن انجام شده است.

دوم، تقویت فهرست نویسی است. چنان که اشاره کردم هزاران کتاب فهرست نشده در کتابخانه مرکزی موجود بود که می بایست فهرست می شد. در این مدت، تلاش بر این بوده است تا این بخش تقویت شده و حجم قابل توجهی از این کتابها فهرست شود. بخشی از اینها کتابهای نفیس و نیز کتابهای درسی است که در حال فهرست شدن است. همین طور آثار چاپ سنگی ما که بسیاری از آنها مانده، در حال فهرست شدن است.

سوم ایجاد یک موزه کوچک در طبقه چهارم است که به زودی برای دیدار عمومی باز خواهد شد.

چهارم: ایجاد بخش اسناد تاریخ دانشگاه تهران شامل عکس ها و اسناد که حجم قابل توجهی از اسناد را در خود جای داده است.

پنجم ایجاد یک سرور مرکزی برای نگهداری اسناد و مدارک و نسخه ها به صورت دیجیتال. این وضعیت سبب شده است که درخواست های خطی در اسرع وقت انجام شده و به صورت ایمیل یا تلگرامی هم به افراد درخواست کننده داده شود.

ششم بخش پایان نامه ها که با تصویب هیأت رئیسه دانشگاه، اجازه یافتیم پایان نامه هایی را که دو سال از دفاع آنها گذشته، به طور کامل در اختیار درخواست کنندگان قرار دهیم. یکی از تحولات خوب در کتابخانه مرکزی، انتقال بیش از چهار هزار کتاب چاپی فارسی و لاتین تازه انتشار یافته است که قبلا در کتابخانه پردیس البرز بود و اکنون به کتابخانه مرکزی انتقال یافته و در تالار البرز قرار گرفته است.
در سال گذشته، چندین همایش خوب برگزار کردیم که آخرین آنها مراسم بزرگداشت فواد سزگین بود. پیش از آن برای مرحوم افشار و نیز یحیی مهدوی هم نشست هایی برگزار کردیم. نشستی هم در باره نشریات علمی کشور از گذشته تا حالا برگزار شده است. در آینده نزدیک هم در باره نشریات طنز نشستی خواهیم داشت.

** ایرنا : فکر می کنید کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به چه تحولاتی نیاز دارد ؟

**جعفریان : مهم ترین نیاز کتابخانه مرکزی، ایجاد یک بخش دیجیتال با امکانات فنی بالاست. سرمایه ای که از کتاب و نشریه در این کتابخانه هست، همین طور اسناد و عکس ها، باید همه تبدیل به نسخه دیجیتالی شده و با تهیه متادیتا برای آنها به راحتی در اختیار قرار گیرد.

در حال حاضر، فقط نسخه های خطی اسکن شده است، اما هیچ برنامه نرم افزاری برای ارائه آن وجود ندارد. برای کار در این سطح برنامه ای داریم که امیدواریم به زودی راه اندازی شود اما این حجم بسیار اندکی است.

نشریات و کتاب های چاپی نفیس ما، بسیار زیاد است، مشتریان فراوانی هم در دور و نزدیک دارد. ما لاجرم باید نسخه دیجیتالی از آنها تهیه کرده و در اختیار قرار دهیم.

مسئله دیگر ما تکمیل منابع کتابخانه است، متاسفانه به دلیل نبود امکانات و شاید مسائل دیگر، سالهاست که کتابخانه مرکزی خرید جدی نداشته است.

هم اکنون هم از نمایشگاه های کتاب منطقه ای هیچ نوع کتابی تهیه نمی شود. متاسفانه باید بگویم سال های متوالی پس از سال 91، حضوری در نمایشگاه کتاب هم جهت خرید کتاب نبوده است. تکمیل منابع کتابخانه امری لازم است که هزینه بر هم هست. ما باید کتابخانه های خصوصی قوی را خریداری کنیم.

باید صاحبان کتابخانه های خوب را تشویق به وقف کتابهایشان کنیم. در حال حاضر استادی هست که قریب 25 هزار کتاب را وقف کرده اما انتظار دارد که خانه مستقلی در اطراف دانشگاه برای کتابهای او اختصاص یابد که امری ناممکن است.
حتی یکی از خانواده های مشهور فرهنگی تهران حدود پنجاه هزار کتاب را قصد دارد در اختیار بگذارد او هم همین شرط را دارد که انجامش از حد مسوولیت بنده و کتابخانه مرکزی خارج است و باید دانشگاه تصمیم بگیرد.

بنده مهم ترین تحول را در ارتباط با کتابخانه باید عرض کنم و آن این است که تکلیف کتابخانه مرکزی باید روشن شود.
وظایفی که برای آن در نظر گرفته شده به شش دهه قبل مربوط می شود. متاسفانه پیش از انقلاب، جایگاه کتابخانه مرکزی از نظر محتوای علمی و نیروها بهتر از الان بوده است. مهم این است که ذهنیت مسئولان دانشگاه نسبت به کتابخانه بهبود یابد و کتابخانه نقش مهم ترین در کار پژوهش و تحقیق و فراهم کردن امکانات علمی بر عهده گیرد. به نظرم چنین اراده ای وجود ندارد.
با این حال، تلاش کتابخانه در همین حد فعلی بر این است تا نیاز روز دانشجویان را فراهم کند و در این باره از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.

گفت و گو از : نازنین میزایی
**9491**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي كتابخانه مركزي دانشگاه تهران رسول جعفريان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۶۱۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی گفت: مردم ایران اساساً کتابنخوان نیستند و اهل مراجعه به کتاب هستند اما باید برای دسترسی مردم به کتاب تلاش بیشتری شود چراکه هزینه‌های کتاب افزایش یافته و این در کتابخوانی اثرگذار است. - اخبار استانها -

مهدی رمضانی  در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج در پاسخ به این سؤال که موضوع نوسازی و بازسازی کتابخانه‌ها در چه شرایطی است (در مصاحبه‌ای گفته بودید که با پول یک کیلومتر اتوبان‌سازی می‌توان کلی تحول در کتابخانه‌ها ایجاد کرد) الان چه مرحله‌ای است؟ اظهار داشت: آن قیاسم به مزاح بود! اما میزان اعتباری که در حوزه صنعتی، تجاری، زیرساخت، وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی هزینه می‌شود، اعداد قابل توجهی است کما اینکه در آن حوزه‌ها هم اقتضائات هم به همان میزان است.

وی گفت: اگر حوزه فرهنگ از لحاظ بودجه‌ای تقویت شود، اثرگذاری و پیشرفت مسائلش بیشتر از تصور خواهد بود. بناها و ابنیه‌های فرهنگی زیادی در این دولت به همت دولتمردان تکمیل شد اما بازطراحی و بازسازی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی نیز ضروری است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با اشاره به اینکه در دور سفر دوم سفرهای استانی رئیس‌جمهور اختصاص اعتبار به بازسازی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی استان‌ها از جمله کردستان لحاظ شده است، تصریح کرد: بازسازی و بازطراحی کتابخانه‌ها متناسب با نیاز و اقتضائات روز یکی از برنامه‌های اولویت‌دار این نهاد بوده و هم‌اکنون چندین پروژه مختلف در این حوزه در دست اقدام است.

وی بر ضرورت توجه به حوزه فرهنگ و کتابخانه‌ها تأکید کرد و افزود: کالبد و ساختمان ابزار بهره‌برداری است، هدف نیست، محتوا و برنامه کتابخانه‌ مهم است و این مراکز با حضور اعضا و کتابدار تجلی پیدا می‌کند، هر کدام که نقص داشته باشد، فرایند به صورت کامل شکل نمی‌گیرد.

اختصاص 70 میلیارد تومان به نوسازی کتابخانه‌های کشور

رمضانی در پاسخ به این سؤال که آیا مبلغی برای نوسازی کتابخانه‌های کشور اختصاص یافته است، اذعان داشت: در استان‌های مختلف از محل سفر استانی رئیس‌جمهور، اعتباراتی اختصاص یافته اما اکنون عدد مشخصی ندارم.

وی با بیان اینکه بودجه این نهاد محدود است، اظهار کرد: در بخش تملک 70 میلیارد تومان به نوسازی کتابخانه‌های کشور اختصاص دادیم البته نسبت به گستره این حوزه در کشور بسیار قابل توجه نیست اما مصوبات سفرهای استانی محسوس و تغییر خود را نشان خواهد داد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم که ایران با استانداردهای کتابخانه‌های عمومی بین‌المللی چقدر فاصله دارد بخصوص در مقایسه با کتابخانه‌های کشورهای همسایه یا در منطقه؟ خاطرنشان کرد: وضعیت ایران در این حوزه بسیار خوب است و بارها این را تکرار کرده‌ام، به اذعان فعالان بین‌الملل و مهمانان خارجی حوزه کتابخوانی و آمار و ارقام از حیث شبکه‌ای کتابخانه‌ای وضعیت مناسبی داریم اما باید بازطراحی و اصلاح فرایندها و بهینه‌سازی داشته باشیم و توسعه هدفمند باشد.

وی عنوان کرد: جزو محدود دستگاه‌های فرهنگی کشور هستیم که به سمت آمایش سرزمینی پیش رفته‌ایم و معتقدیم هر گونه توسعه‌ای باید حول محور این مهم باشد. توسعه باید هدفمند باشد تا منجر به بهره‌برداری شود.

عدد دقیقی از سرانه مطالعه در کشور نداریم!

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم که سرانه مطالعه در کشور چقدر است؟ اظهار کرد: عدد دقیقی از سرانه مطالعه نداریم! اما معتقدیم که گزاره‌ها بیانگر آن بوده که مردم ایران اساساً کتابنخوان نیستند و اهل مراجعه به کتاب هستند اما باید برای دسترسی مردم به کتاب تلاش بیشتری شود چراکه هزینه‌های کتاب افزایش یافته و این در کتابخوانی اثرگذار است.

وی ابراز داشت: فراهم کردن دسترسی مردم به کتاب جزو تأکیدات دولت و شخص رئیس‌جمهور بوده که جزو برنامه‌های اولویت‌دار قرار گرفته و باید فضاهای کلونی و محل تجمع کودکان و نوجوانان به سمت کتاب سوق داده شود. پیمایشی راجب عادت خواندن ایرانیان انجام داده‌ایم و تلاشمان این است که نتایج آن به نمایشگاه کتاب امسال برسد.

پیگیری مطالبه روستاهای فاقد کتابخانه در کردستان

رمضانی در پاسخ به سؤال پایانی خبرنگار تسنیم که با توجه به اینکه علاوه بر شهرهای استان، بسیاری از روستاهای کردستان فاقد کتابخانه هستند، فضا وجود دارد اما تجهیزات و کتاب نیست، چه برنامه‌ای برای جبران این ضعف دارید؟ گفت: بر اساس آمایش سرزمینی در روستاهای بالای 2500 نفر جمعیت سکنه امکان ایجاد کتابخانه وجود دارد و روستاهای با جمعیت کمتر را باید از طریق کتابخانه‌های سیار پوشش داد.

در ادامه گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم با دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را به صورت ویدئویی ببینید:

.

انتهای پیام/481/

دیگر خبرها

  • پیشرفت ۶۳ درصدی کتابخانه مرکزی کرمانشاه
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • بازدید ۷۰ هزار نفر از موزه‌ های حرم مطهر رضوی
  • ۷۰ هزار نفر از موزه‌های حرم مطهر رضوی دیدن کردند
  • دست درازی صهیونیست‌ها به گنجینه ایران
  • کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • قرنطینه‌شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • «گزیده نفایس مطبوعات ایران»، پیش روی مخاطبان در کتابخانه مرکزی رضوی